Thom kha kai - kycklingsoppa med galangal!


Här är receptet på denna GODA soppa. Sent om sider men den som väntar på nåt GOTT.. som man brukar säga. Bli nu inte avskräckt av att det kan tyckas vara många ingredienser i soppan, den är relativt lätt att tillaga och det är verkligen värt att prova!


Thom kha kai – kycklingsoppa med galanga
8 personer

Detta behövs:

1kg kyckling i bitar
1 förpackning galangal (2-3 mindre bitar brukar vara förpackade i plast i butiken

10st limeblad
3st citrongräs

200g färska champinjoner
2st tomater i stora klyftor
1st gul lök grovt hackad
3st chilli

50g koriander som skivas och tillsätts sist tillsammans med salladslöken
100g salladslök, skuren på snedden ca 4cm långa bitar

2 msk kycklingbuljong
1 bulle palmsocker
7 msk ljus soya
3 msk fisksås
1L Chaokoh kokosmjölk +2dl vatten

Dela kycklingen i lagom stora grytbitar.
Skiva galangalen i tunna slantar.
Slå lite lätt på citrongräset med t ex en slev för att få fram smaken ännu bättre och skär den sedan i lagom stora bitar, ca 4cm långa och skurna på snedden.
Dela limebladen mitt itu.
Hacka upp palmsockret.

Häll upp kokosmjölk och vatten i en stor kastrull.
Tillsätt galangal, citrongräs, limeblad och palmsockret.
Kokas upp. Lägg i kycklingen och koka upp igen på hög temperatur. Låt koka 5-10 min. Tag upp en bit kyckling om du är osäker hur länge soppan behöver kokas. 
Tänk på att kycklingen lätt blir torr om den kokas för länge.

Tillsätt gul lök tillsammans med soyan, fisksåsen och buljongen.
Dela chilin och tillsätt även den. Med kärnor för stark smak, utan kärnor för mildare smak. Kom ihåg att vara försiktig med chili om du är känslig för stark mat.
Skär upp svampen och tillsätt den på slutet tillsammans med tomaten.

Koriander och salladslöken ska bara bli varm, den ska inte kokas.

Soppan kan serveras med ris och en citronklyfta eller som en den är.

Smaklig spis!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar